Cresterea iepurilor in captivitate

În sistemele industriale crescătoriile sunt de tip foarte intensiv, ceea ce înseamnă că iepurii sunt instalați în hale, încăperi special amenajate, în cuști supraetajate astfel încât manipularea animalelor să se facă facil, totul să fie la îndemână și ușor de controlat și de modificat.

Cele mai apreciate sunt cuștile mobile cu podele mobile, respectiv cu tăvițe pentru dejecții care se extrag cu ușurință și se dezinfectează periodic astfel încât iepurii să nu fie expuși la riscuri de boală, infecții etc. Cuștile mobile sunt simplu de mutat, de repoziționat și de manevrat. Sistemele de hrănire și adăpare sunt semi-automate de cele mai multe ori, iar acest fapt asigură eficiență. se impun însă alt gen de măsuri de precauție (generator de curent ca sursă de energie de rezervă, verificări regulate ale instalațiilor și echipamentelor etc.).

Această practică de creștere în captivitate este indicată pentru producție de carne; mai puțin pentru rasele exclusiv de blană, fiindcă spațiul de mișcare și condițiile ridgide de trai nu garantează o speranță mare de viață și nici o stare foarte optimistă pentru iepurii de casă. În momentul în care cineva privește într-o sală aparținând unei atari crescătorii, senzația va fi de înghesuială, de natură forțată în chingi de metal. – De obicei cuștile sunt confecționate din metal și plasă de sârmă.

Toate echipamentele din hale trebuie folosite cu grijă astfel încât animalele să nu se sperie. Iepurașul fricos din poveștile proverbiale nu este doar un mit. Iepurii sunt foarte sperioși, foarte sensibili la orice îi ia prin surprindere și încep să alerge prin cuști sau să se înghesuie unii în alții<a title=”” href=”#_ftn1″>[1]</a>.

De obicei această variantă de cunicultură presupune creșterea unui număr mare de iepuri, cu o pornire inițială cu minim 500 de exemplare, în săli cu iluminare artificială, cuști suprapuse, acoperișuri înclinate, adăpători anti-picurare și îngrijitori mai mulți.
<div><br clear=”all” />

<hr align=”left” size=”1″ width=”33%” />

<div>

<a title=”” href=”#_ftnref1″>[1]</a> A se vedea secțiunea <span style=”text-decoration: underline;”>1.8 Manipularea iepurilor</span> din cartea <b><i>Iepurele Hobby – Afacere</i></b> de I. Alexandru, Ed. Alex Alex &amp; Leti Press, București, 2010, pag. 34-35.

</div>
</div>